Sinop'un ÇILGIN PROJESİ


Sinop Valisi Dr.Ahmet Cengiz, 'Kanal İstanbul Projesi'ne benzer bir proje ile Sinop'u ada haline getirmeyi planladıklarını söyledi.

Şu anda henüz fikir aşamasında olduğunu ifade eden Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, 'Akliman ve Kuzey denizinde meydana gelebilecek boğulma vakalarına da limandan kanal vasıtasıyla geçilerek kolaylıkla müdahale edilebilecek. ' dedi. Cengiz, 'Sinop 'un ada olmasının Sinoplunun bir hayalidir, rüyasıdır uzun yıllardır da bu hayal konuşulur. Biz de arkadaşlarımız ile oturduk konuştuk Sinoplunun bu hayali gerçek olabilir mi? durumu tartışmaya açtık ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'na teklifte bulunup işin uzmanları ile teknik bir çalışma yapılmasını talep ettik. Mayıs ayı içersinde bilim adamları tarafından masaya yatırılacak. Ben bunun olabilirliğini yüksek görüyorum 300 metrelik bir toprağın kazılabilirlik yapısına sahip bunu iki açıdan gerekli görüyorum birincisi yarımadanın etrafı yaklaşık 18 km biz bu kanalı açarsak bunu 300 metreye düşürmüş olacağız güney taraftan kuzey tarafa geçmek isteyen bir denizci 300 metreyi katederek geçmiş olacak geçen yıl yaşadığımız denizde boğulma olayına müdahale için botumuz 18 km lik mesafeyi kat etmek zorunda kaldı bu da insan hayatı için çok önemli bir süre olduğunu düşünüyorum bir diğer konuda bu proje hayata geçerse Turizm açısından ciddi bir katkı yaparak bir canlılık getireceğine inanıyorum.Tarihi değerler bakımından Sinop zengin bir dokuya sahip katman katman kültürleri Sinop 'ta bulabilirsiniz yapılan kazılarda en az 4 farklı kültüre ait kalıntılar yer almakta ayrıca şehir merkezinde yer alan Alaaddin keykubat cami (Büyük Cami) 800 yıllık bir camii magnagartadan 1 yaş büyük bir camii bu örneklerden biri Karadeniz sahillerinden en fazla tarihi dokuya sahip olan bir kent Sinop bu projenin gerçekleşmesi konusunda çabalarımız sürecek. ' diye konuştu.

Sinop'un tanıtımı açısından projenin önemli olduğunu da ifade eden Vali Cengiz, 'Sinop'un turizmde büyük bir potansiyeli var. Bunu artırma adına söz konusu proje çok önemli. Pratik açıdan iki denizin birleştirilmesini, hem ekonomik açıdan hem de gemilerin diğer tarafa kestirmeden gitmesi için rantabıl diye düşünüyorum. Bu konu daha önce bir kaç kez gündeme geldi. Sinop'un ada haline getirilmesi fikrine sıcak bakıyorum. ' diye konuşu

« İlgili Haber için tıklayın »
www.BEYAZGAZETE.com
04 Mart 2012 Pazar